Samen met kinderen groeien | Mama is offline
Mama zijn is zorgen, geven, luisteren, beschikbaar zijn, schoonmaken, bemiddelen, raad geven, opruimen, zwijgen, loslaten, vertrouwen oefenen. Mama zijn is een intense reis, dat zal geen enkele moeder ontkennen. Wie je ook bent, wie je kinderen ook zijn, als mama geef je elke dag een groot deel van jezelf aan je kinderen.
bewust bezield ouderschap opvoeding persoonlijke groei vereenvoudig je leven levensstijl gezin slow living moeder mama blog grenzen stellen loslaten zorgen baby peuter kleuter kind
20751
single,single-post,postid-20751,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
031

Mama is offline

Mama zijn is zorgen, geven, luisteren, beschikbaar zijn, schoonmaken, bemiddelen, raad geven, opruimen, zwijgen, loslaten, vertrouwen oefenen. Mama zijn is een intense reis, dat zal geen enkele moeder ontkennen.

Wie je ook bent, wie je kinderen ook zijn, als mama geef je elke dag een groot deel van jezelf aan je kinderen.

Ik weet niet hoe het voor jou is om altijd in “gevende modus” te zijn. Voor mij is het soms uitputtend en zwaar. Het voelt soms als een belasting, waardoor ik kribbig word. En dan verdwijnt de geduldige en gevende mama in mij helemaal naar de achtergrond.

 

Creëer tijd voor jezelf

Deze zomer mocht geen zo’n zomer worden, die meer uitputtend dan voedend was. Dus kozen mijn man en ik voor een ‘nieuwe formule’, die ervoor gezorgd heeft dat we ons helemaal opgeladen voelen.

Elke ochtend had ieder van ons elk 2 uur ‘personal time’, tijd helemaal voor zichzelf om te doen wat nodig is voor jou op dat moment. De andere ouder is dan helemaal beschikbaar voor de kinderen.

Zo creëer je een moment om helemaal niets te doen of creatief bezig te zijn. Een moment om te lezen of een kast ongestoord helemaal op orde te leggen. Het gaat niet om wat je doet.

Het gaat om het feit dat je ruimte neemt voor jezelf, dat je eigen goed gevoel eens bovenaan de prioriteitenlijst komt te staan.

Er is altijd afwas, strijk en een lijst met to do’s. Er zijn altijd kinderen die hulp nodig hebben. En kinderen verwelkomen je altijd om mee te spelen. Dit zal er altijd zijn. Dus het is aan jou om te kiezen voor jezelf. Om tijd voor jezelf te nemen binnen je gezin. Want als jij er niet voor kiest, dan gebeurt het gewoon niet. En niemand hoeft je hiervoor de toestemming te geven. Het is enkel jij die dit kan beslissen.

 

Leer je kinderen om jou ook ruimte te geven

Onze kinderen hebben wat moeten wennen aan het feit dat we soms niet beschikbaar zijn. “Mama is offline,” zei ik dan. Dit wil zeggen dat ik niet in contact kan staan en beschikbaar ben voor hun noden. Nu even niet. Straks weer wel, dan ben ik weer online. Nu kies ik even voor mezelf en mijn eigen noden, om straks opgeladen helemaal mama te zijn. Na enkele dagen waren de kids helemaal mee met de nieuwe gang van zaken. Mijn dochter zei tegen haar broer “Mama heeft even haar momentje en komt straks wel terug.”.

Je bent geen slechte moeder omdat je soms even niet beschikbaar bent, terwijl je toch in huis bent. Je toont je kinderen wat zelfzorg is. Je leert hen dat iedereen grenzen heeft en dat iedereen recht heeft op ruimte. Zelfs de juf van mijn zoon heeft in de klas een speciale ketting die aangeeft dat ze niet gestoord wil worden.

Alleen kunnen zijn is een kwaliteit. Voelen dat je tijd voor jezelf nodig hebt, is een eigenschap die je zal helpen voor de rest van je leven. Weten dat ook jij voeding nodig hebt en jezelf dit gunnen, daar gaat het over!

Als jij je noden respecteert, dan doen anderen dat ook. Als je je eigen noden negeert, dan geef je anderen de toestemming om dit ook te doen.

 

Wat je leeft, leer je aan je kinderen

Mijn dochter voelt nu meer en meer dat ze soms ook even alleen wil zijn, met zichzelf, in haar knusse kamer. Soms is ze ook even offline. En we genieten ervan om haar te zien cocoonen met zichzelf. Aan haar deur hangt een bordje dat ze omdraait als ze even alleen wil zijn. En niet vanuit de intentie ‘KEEP OUT’, wel omdat ze voelt dat het haar helpt om rustig te worden en te ontspannen.

Het is fijn om even alleen te zijn.
Daden zijn zoveel krachtiger dan woorden.
Wat je voorleeft, geef je door aan je kinderen.

5 Comments

 • Joke Verkeyn

  16.09.2015 at 08:57 Beantwoorden

  Heel mooi verwoord en zó juist!!!

 • Linda Verheyden

  16.09.2015 at 14:50 Beantwoorden

  Zo juist maar toch o zo moeilijk!!!

 • Ingeborg De Bondt

  17.09.2015 at 15:58 Beantwoorden

  Zeer herkenbaar! Het is bij mij echt een blijven volhouden om mijn “offline momenten” op te blijven eisen… Soms hoor ik ’s avonds als het stil is en de kids slapen nog steeds “mama, mama, mama, mama,…” 🙂

 • Silvia Grammens

  10.01.2016 at 09:35 Beantwoorden

  Amai ik herken me in de situatie. Ik sta er wel voor open om “mama is offline” te proberen. Ons dochtertje is 7 maand oud maar ’s nachts slaapt ze niet goed en ze heeft heel veel aandacht nodig.. dit weegt door op het ganse gezinsgebeuren. Ons zoontje (4 jaar) moet soms ook lijden onder mijn boze gedrag 🙁 opvoeden is zo moeilijk!
  Ik kom soms meer tot rust op mijn werk en kan daar zelfs meer lachen 🙁

  • Sofie

   11.01.2016 at 13:40 Beantwoorden

   Dag Silvia,
   Dat is heel herkenbaar voor mij. Zeker toen mijn kinderen zo jong waren als die van jou, had ik ook het gevoel altijd beschikbaar te moeten zijn om aandacht en zorg te geven. Ik weet hoe uitputtend dat kan zijn! Het lijkt me een goed idee om af en toe een ‘offline’ te gaan, om op te laden, iets leuk te doen voor jezelf. Zo kan je weer de vrouw en moeder zijn die je bent en niet de gefrustreerde of gestresseerde versie van jezelf. Heel veel moed en succes gewenst!
   Sofie

Post a Comment