Samen met kinderen groeien | Ruimte voor jezelf
bewust bezield ouderschap opvoeding persoonlijke groei vereenvoudig je leven levensstijl gezin slow living moeder mama blog grenzen stellen loslaten zorgen baby peuter kleuter kind
20041
page,page-id-20041,page-template,page-template-blog-small-image,page-template-blog-small-image-php,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
4289864553_2dbd153e4f_b

Kinderen zien wat jij niet ziet

Deze zomer kreeg ik een mooie les gespiegeld door mijn kinderen. We trokken naar een stukje natuur om te spelen. De kinderen waren druk in de weer met takken en stokken om een kamp te maken. Ik had mezelf geïnstalleerd op een plekje wat verderop met de bedoeling om een boek te lezen. Telkens als ik mezelf helemaal concentreerde op mijn boek, riepen mijn kinderen me. "Mama, kijk …!" Ze hadden...

Read More
031

Mama is offline

Mama zijn is zorgen, geven, luisteren, beschikbaar zijn, schoonmaken, bemiddelen, raad geven, opruimen, zwijgen, loslaten, vertrouwen oefenen. Mama zijn is een intense reis, dat zal geen enkele moeder ontkennen. Wie je ook bent, wie je kinderen ook zijn, als mama geef je elke dag een groot deel van jezelf aan je kinderen. Ik weet niet hoe het voor jou is om altijd in "gevende modus" te zijn. Voor mij is het soms...

Read More
5919005975_ee91e90384_b

5 uitdagingen voor een ontspannen eerste schoolmaand

In ons gezin is er in de vakantie veel ruimte om op je eigen ritme en impulsen te leven. Weinig druk, weinig moeten. Veel tijd om te niksen, te spelen en te zijn. Weer naar school betekent dus loslaten van de zeeën van tijd waarin iedereen tot rust komt en kan opbloeien. Mijn dochter ziet het helemaal zitten om naar school te gaan. De blik van mijn zoon spreekt boekdelen,...

Read More
325344989_e8a382550c_b

5 dingen die Sinterklaas niet kan brengen

Bij ons kwam dit weekend, net zoals in de meeste Belgische gezinnen, Sinterklaas op bezoek. De spanning, het verheugen, de verlanglijstjes, de spiekpietjes die brave kindjes willen zien, de overdaad aan chocolade, het hoort er allemaal bij. Het is een spannende tijd, vol verwondering. Trippelende voetjes in de gang, vol ongeduld zoeken of de Sint vandaag iets gebracht heeft. Glinsterende oogjes en luidkeelse vreugdekreten bij het zien van het speelgoed...

Read More
4565664949_1fe442ce36_b

Kinderen weten zelf wat goed voor hen is

Vandaag mocht in aan de schoolpoort een prachtig heksje ophalen, met de bedoeling om direct door te rijden naar de zwemles met een heleboel vriendjes van de klas. Leuk, maar er is ook haast bij om op tijd doorheen het verkeer te raken. Mijn dochter zwemt ongelofelijk graag, water is haar tweede thuis. Maar vandaag had ze er geen zin in. Echt niet. Ze is vastberaden. Ze is duidelijk dat...

Read More
2037906467_dfdefbb637_b

En als we eens minder zouden zorgen?

Ik ben moeder, dus ik zorg! Moeders leven vaak vanuit de “zorg modus”: we zijn continu alert of iemand onze zorg nodig heeft. Honderden bezorgdheden, de hele dag door zijn we bewust of onbewust bezig met de kleine of grote moeilijkheden van onze kinderen te voorzien en op te vangen. We zijn alert, we kijken uit, we waarschuwen, we discussiëren, we leggen uit, we zeggen stop, we geven richtlijnen, we worden boos als...

Read More
14441260000_e66fe21c79_k

5 manieren om ruimte te creëren voor jezelf

Uitgeput, leeggezogen, op… Dit zijn de woorden die ik ouders van jonge kinderen vaak hoor uitspreken. Kinderen zijn vermoeiend! Ik heb geleerd dat zelfzorg het meest belangrijke is dat ik als moeder kan doen voor mijn kinderen. Als ik mezelf niet kan voeden en ontplooien, word ik een verbitterde, gespannen en opvliegende versie van mezelf. Daar wordt niemand beter van. Dus hoe moeilijk het soms ook is om tijd en...

Read More